Po všeckém je h.... enom po včelách med.
Říka se v žertu a přesto je to pravda ověřená staletími
Med
Naši předkové považovali med za lék. Ve sklenici medu je celá lékárna! I v současnosti je med hodnocen jako významný bioprodukt s vynikajícími účinky na lidský organismus. Kvalita medu je v různých letech i v průběhu jednoho ročního období rozdílná. Liší se dokonce i med z jednotlivých včelstev. Med produkovaný v naší zemi má výbornou kvalitu, ale jeho spotřeba na osobu je velmi malá v porovnání s jinými státy. Zejména děti by měly dostávat med, protože všechny druhy medu jsou vhodné pro jejich zdravý růst a vývoj. Květové medy obsahují více cenných, růst podporujících látek. Tmavé medy (nazývané lesní medy) obsahují více minerálií. Konzumaci medu lze proto doporučit bez rozdílu všem: dětem, těhotným ženám a seniorům. V medu jsou v převážném množství zastoupeny jednoduché cukry, které se po požití okamžitě vstřebávají do organismu a tělo není zatěžováno jejich štěpením. Zpracování řepného cukru je pro tělo velikou zátěží – cukr je někdy označován jako bílý jed (druhým je sůl).
Také ostatní včelí produkty mají velký význam, i když se získávají jen v menších množstvích.
Pyl
Řříká se mu též včelí chleba) je vynikajícím zdrojem bílkovin a poslouží při léčení celé řady nemocí.
Propolis
Je ceněn pro vysoké dezinfekční a antibakteriální účinky. Používá se jako tinktura nebo masti.
Mateří kašička
Je látka složená z čistých bílkovin a produkovaná hltanovými žlázami včel – má skvělé účinky na lidské zdraví.
Včelí jed
O včelím jedu se hovoří jako o výborném prostředku pro léčení revmatických potíží a byl zkoušen také na léčení pacientů s AIDS.
Včelí vosk
Nachází uplatnění v mnoha oborech lidské činnosti.